Începând cu 2008, UNESCO a deschis o listă cu tradiţii sau evenimente care definesc diferite regiuni ale lumii. România a înscris în Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii Ritualul Călușului (2008), Doina (2009), Ceramica tradiţională de Horezu (2012), Colindatul de ceată bărbătească (2013), Jocul fecioresc din România (2015), Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei (2016), Mărţișorul – Practici tradiţionale asociate zilei de 1 Martie (2017) (sursa: Ministerul Culturii).
În cel de-al 16-lea Congres al Comitetului interguvernamental al UNESCO, Italia a inclus și vânătoarea de trufe în Patrimoniul cultural (“Vânătoarea de trufe și extracţie în Italia: cunoștinţele și practicile tradiţionale”). Chiar dacă nu este inclusă și de România, ne bucurăm să aflăm că această practică, pe care noi o îndrăgim nespus și la care ne întoarcem cât de des putem, este apreciată la nivel mondial.
Tartufaii (cum sunt numiţi vânătorii de trufe din Italia) confirmă importanţa înţelegerii și respectării mediului în care se dezvoltă aceste comori, cunoașterea sezonalităţii de creștere și al climatului propice. Vânătoarea de trufe, indiferent de zona sau ţara în care se practică, implică deslușirea unor taine transmise din generaţie în generaţie și o frumoasă colaborare cu talentaţii patrupezi cu un nas fin (fie ei câini sau porci antrenaţi anume). De aceea, pentru noi și pentru oaspeţii de la Valea Verde, vânătoarea de trufe este un eveniment aparte, pe care ne străduim să-l onorăm așa cum merită, la fiecare vizită în pădurile Transilvaniei.
În ultimii 10 ani, ne-am însoţit oaspeţii la vânătoarea de trufe și am pregătit o mare varietate de feluri de mâncare cu trufe în Restaurantul Valea Verde. Pădurile frumoase din Transilvania găzduiesc o mare varietate de animale sălbatice și produse delicioase. Ne place să căutăm plante sălbatice, ierburi și ciuperci, dar cele mai spectaculoase comori comestibile care se găsesc sunt trufele – aurul negru al sălbăticiei transilvănene!
Am povestit și aici despre tipurile de trufe găsite în Transilvania. Acum, în luna ianuarie, căutăm trufa de iarnă sau trufa brumală cum este mai este numită Tuber Brumale. Aceasta este ingredientul secret pentru untul cu trufe și sarea aromată.
Rezervă-ţi anul acesta un week-end pentru o vânătoare de trufe în Transilvania, la Valea Verde Retreat. Oferta noastră include o sesiune de vânătoare de trufe ghidată și mese la care vom servi trufe (o cină cu 4 feluri de mâncare, o cină cu 5 feluri de mâncare, 2 mic dejunuri și un prânz). Iar pentru cazare îţi poţi alege o căsuţă din sat sau o cameră la Casa Valea Verde (poziţionată lângă restaurantul Valea Verde).
Îţi propunem și o vânătoare culinară de trufe. Aceasta este dedicată grupurilor de până la 14 persoane și include o sesiune de vânătoare de trufe de 2 ore și un prânz servit în pădure, însoţit de un pahar de vin românesc delicios.
Include în vizita ta la Valea Verde o serie de experienţe autentice: plimbare cu trăsura / sania prin sat, o sesiune de SPA în cabana cu vedere la dealurile Cundului, cursuri de călărie sau plimbări lungi alături de caii noștri. Dacă vrei să cunoști și alte zone din Transilvania, am povestit aici despre Sighișoara și bisericile fortificate din Viscri, Saschiz sau Biertan.
Acum îţi poţi rezerva vacanţa cu o reducere de 20%. Până la următoarea revedere îţi lansăm o invitaţie la film, despre vânătorii de trufe! 🙂