Pentru cei care vor să îmbine un sejur de slow living cu excursii cu bicicleta, în apropiere de Cund există numeroase trasee de cicloturism. Având nivele diferite de dificultate, aceste trasee sunt potrivite pentru cicliștii profesioniști, pentru începători și pentru cei mai tineri sportivi.
Primul traseu pe care-l vom prezenta începe în Târgu Mureș: Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Tofalău, Săcăreni, Călușeri, Isla, Sâmbriaș, Beica de Jos, Iernuţeni, Reghin, Breaza, Voivodeni, Glodeni, Chinari, Curteni, Sântana de Mureș și înapoi în Târgu Mureș. Traseul acoperă o distanţă de aproximativ 90 de km.
Odată ajunși în Târgu Mureș vă recomandăm să vizitaţi Palatul Culturii, Cetatea medievală din Târgu Mureș și Biserica Reformată din Cetate.
Palatul Culturii găzduiește o serie de galerii de artă maghiară modernă și românească, precum și camerele dedicate primarilor Dr. György Bernády (1864–1938), cel care a transformat orașul Târgu Mureș în cei 10 ani de mandat; și cea dedicată dr. Emil Aurel Dandea (1893 – 1969), cel care a schimbat activitatea culturală şi socială mureşeană prin publicarea de reviste, gazete şi cărţi.
În interiorul cetăţii Târgu Mureș veţi găsi Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie. Turnurile cetăţii poartă nume de bastioane: Bastionul Mic Báthory, Bastionul Lăcătușilor, bastioanele pentagonale ale Dogarilor, Măcelarilor, Blănarilor, Croitorilor și bastionul hexagonal al Cizmarilor.
Biserica Reformată din Cetate este cea mai veche clădire din Târgu Mureș. Aceasta a fost construită în secolul al XIV-lea, având prima menţionare în 1332.
De-a lungul timpului, Cetatea Târgu Mureș a găzduit prima fabrică de cărămidă din ţară și un atelier de prelucrare a bronzului.
În Sângeorgiu de Mureș veţi găsi Castelul Máriaffi, construit în jurul anilor 1870. Localitatea Sângeorgiu de Mureș este renumită pentru staţiunea balneară, situată la altitudinea de 350 m, cu ape minerale clorurate, sodice, iodurate, hipotone,concentrate și nămol mineral terapeutic și bază de tratament permanentă.
Un alt traseu poate fi: Târgu Mureș – Nazna – Berghia – Band – Oroiu – Vaideiu – Dileu Vechi – Oarba de Mureș – Ogra – Sânărghita – Șăușa – Sântioana de Mureș, Nazna – Târgu Mureș
Sfaturi pentru cursele tale cu bicicleta
- Poate cel mai important: nu pleca singur la drum. Traseul este mult mai distractiv când îl poţi împărtăși cu cineva, iar 4 ochi sunt mult mai vigilenţi când vine vorba de dificultăţile care pot apărea pe traseu.
- Documentează-te despre traseu înainte de a pleca la drum. Vezi dacă sunt drumuri închise, lucrări în desfășurare și care sunt punctele de oprire recomandate.
- Alege un traseu potrivit pentru pregătirea tuturor participanţilor. Traseele au diferite grade de dificultate, iar aceasta se poate reflecta în capacitatea diferită de a le parcurge pentru fiecare participant. Nu uitaţi, trebuie să păstraţi energie și pentru retur.
- Verifică prognoza meteo. Urmărește prognoza meteo pentru toată zona pe care urmează să o vizitaţi cu o seară înainte și în dimineaţa zilei de plecare. Prognoza se poate modifica oricând și îţi recomandăm să afli de aceste modificări înainte de plecare, nu pe durata traseului.
- Evitaţi interacţiunea cu animalele sălbatice sau chiar domesticite. O poză cu un grup de ciute este o amintire plăcută pe care-ţi vei dori să o împărtășești cu cei dragi. Dacă vei întâlni animale care pot deveni o ameninţare pentru siguranţa voastră, îţi recomandăm să te îndepărtezi de ele și să-ţi amintești că acestea pot fi foarte imprevizibile.
- Primul ajutor. Poartă mereu cu tine o trusă de prima ajutor cu lucrurile esenţiale.
- Harta traseului. O hartă printată îţi va fi de mare ajutor dacă rămâi fără semnal, baterie sau ambele.
Bucură-te de ce are Transilvania să-ţi ofere într-o excursie cu bicicleta. Vizitaţi biserici fortificate, producători locali de vin, dar experimentaţi și un observator al faunei și urmăriţi animalele în sălbăticie. Ghizii noștri sunt întotdeauna disponibili pentru a vă ajuta și a vă prezenta minuile naturale, culturale și culinare din jurul satului Cund!