Ciupercile sunt un ingredient delicios pentru pizza, paste, salate și multe altele. Știm deja să pădurile frumoase din Transilvania găzduiesc o mare varietate de plante sălbatice, ierburi și ciuperci. Iar o plimbare în pădure poate fi transformată într-o expediţie de observaţie și identificarea a speciilor sălbatice de ciuperci. Sperăm că aceste sfaturi pentru identificarea ciupercilor comestibile vă vor fi de folos în următoarea vizită la Valea Verde și în excursiile din pădurile din România.
Cel mai bun sfat credem că este acesta: dacă nu sunteţi singuri 100% că aţi identificat o ciupercă, atunci, aceasta este 100% necomestibilă și vă recomandăm să o lăsaţi în mediul ei.
Sfaturi pentru identificarea ciupercilor comestibile
Alegeţi ciuperci fără lamele albe. Căutaţi ciuperci cu lamele de culoare maronie sau cafenie. Deși cele mai cunoscute ciuperci, Champignon au lamele albe, cele mai mortale și mai otrăvitoare familii de ciuperci, cum sunt cele Amanitas, aproape întotdeauna au lamele albe.
Selectaţi ciupercile care nu au o pălărie sau o tulpină roșie. Alegeţi ciuperci cu pălăria și tulpina albe, cafenii sau maro. Multe ciuperci roșii sunt otrăvitoare.
O ciupercă roșie își folosește singurul său sistem natural de avertizare, culoarea, pentru a le spune prădătorilor – inclusiv dumneavoastră – să se îndepărteze.
Căutaţi ciuperci fără solzi pe pălărie. Evitaţi ciupercile cu pete sau solzi de o nuanţă mai deschisă sau mai închisă pe pălărie, care pot apărea ca niște pete. Aceste pete solzoase sunt comune printre soiurile de ciuperci otrăvitoare.
De exemplu, ciupercile albe pot avea pete solzoase cafenii sau maro.
Căutaţi ciuperci fără inel în jurul tulpinii. Verificaţi sub pălăria ciupercii dacă sub pălărie există un al doilea inel de ţesut asemănător unui voal, care arată ca un mini-capișon sub pălărie. Dacă ciuperca pe care o observaţi are acest inel de ţesut, treceţi peste ea. Multe ciuperci cu această caracteristică sunt otrăvitoare.
Poate fi greu de observat sau de identificat inelul și nicio trăsătură unică și evidentă nu vă va spune dacă o ciupercă este otrăvitoare, așa că cel mai bine este să consultaţi un expert.
Luaţi două coșuri atunci când porniţi în expediţia de identificare a ciupercilor. Puneţi ciupercile de care sunteţi siguri că sunt comestibile într-un coș, iar ciupercile de care nu sunteţi siguri în altul. Nu vă veţi îmbolnăvi doar pentru că aţi mânuit o ciupercă otrăvitoare.
Nu există o locaţie anume în care cresc ciupercile comestibile, ele pot fi găsite pe copaci, pe bușteni, în liziera pădurii sau pe mușchi.
Nu este necesar să purtaţi mănuși atunci când căutaţi ciuperci.
Nu ingeraţi o ciupercă decât dacă sunteţi 100% siguri de categoria în care se încadrează. Fiţi extrem de precauţi atunci când căutaţi ciuperci, deoarece multe soiuri otrăvitoare și neotrăvitoare seamănă între ele. Unele soiuri de ciuperci își pot schimba aspectul în funcţie de condiţiile de creștere, ceea ce face dificilă identificarea lor.
De exemplu, ciupercile din același soi își pot dezvolta culoarea în mod diferit în funcţie de expunerea lor la lumina soarelui.
Experţii sugerează să nu mâncaţi niciodată un soi de ciuperci pe care nu aţi reușit să le identificaţi de cel puţin 3 ori în natură. Un profesionist ar trebui să confirme că aţi identificat corect ciuperca de fiecare dată, din toate cele 3 încercări.
La următoarea vizită, vă invităm la o vânătoare de trufe, aurul negru al sălbăticiei transilvănene!
Oferim o varietate de experienţe oaspeţilor noștri, toate legate de trufe! Pentru rezervări sau alte informaţii ne puteţi scrie la reservations@valeaverde.com sau ne puteţi suna la +4 037.1237.117.