Acum câteva milioane de ani, pământurile pe care se regăsește astăzi orașul Turda erau acoperite de apă. Astfel, în urma evaporării apelor maritime, în zonă s-a format un zăcământ prolific de sare. Așa s-a format, pe scurt, salina din Turda.
Salina din Turda este un loc spectaculos, precum și un obiectiv unic în lume, care deține câteva recorduri mondiale pentru: prima săritură la 120 de metri sub pământ din lume, concursuri de alergare pe verticală pe scările minei Rudolf, amenajată la 80 de metri sub pământ, amplasarea roții panoramice subterane sau crivacul conservat la locul exploatării.
Află mai multe despre acest obiectiv, despre opțiunile de cazare la Salina Turda, precum și despre motivele pentru care merită să îl vizitezi dacă ajungi în Transilvania.
- Unde se află Salina Turda și ce opțiuni de cazare la Salina Turda ai la dispoziție
- Vizita la Salina Turda cu copiii
- Cât durează să vizitezi Salina Turda
- Ce adâncime are Salina Turda
- Salina Turda – beneficii
Unde se află Salina Turda și ce opțiuni de cazare la Salina Turda ai la dispoziție
Salina Turda se află în orașul cu același nume din județul Cluj și adăpostește nu mai puțin de 38 de milioane de tone de sare. Dacă ești doar în trecere prin zonă și nu ai nevoie de cazare la Salina Turda îți poți rezerva 2-3 ore pentru a vizita minele de sare. Dacă însă, vizitezi mina în scop terapeutic și îți vei lua cazare la Salina Turda, poți petrece la salină câte o oră – o oră și jumătate în fiecare zi.
Salina se află la 1,5 km de orașul Turda și la 30 de km de Cluj-Napoca, 80 de km de Târgu Mureş, 146 de km de Sibiu, 243 de km de Braşov, 421 de km de Bucureşti.
Cum ajungi la Salina Turda
Cu mașina poți ajunge la salină pe următoarele trasee:
- DN15 Târgu Mureş – Turda – Salina Turda;
- DN1 Oradea – Huedin – Cluj-Napoca – Turda – Salina Turda;
- DN1 Braşov – Făgăraş – Sibiu – DN1/A1 – Sebeş – Aiud – Turda – Salina Turda.
În ce privește mijloacele de transport public, următoarele linii ajung în apropierea salinei: 13, 17, CJ 153, 14.
Dacă optezi pentru o cazare la Salina Turda care se află în apropiere de complexul turistic, poți face o scurtă plimbare pe jos. Orașul te va surprinde plăcut!
Intrarea în salină
Intrarea principală se află în centrul turistic Salina-Durgău, pe Aleea Durgăului, însă pentru a intra în salină te poți orienta și spre strada Salinelor 54A. Acolo se află o altă intrare, care era folosită înainte de lucrările de modernizare.
Pentru persoanele cu dizabilității motorii intrarea se face prin Str. Salinei nr. 54B, pentru că acolo există facilități specifice.
Cu ce cobori în Salina Turda
Salina Turda este cea mai adâncă salină din România. Este dotată cu ascensoare pentru a facilita deplasarea la coborâre și urcare. De asemenea, turiștii mai aventuroși sau dornici de mișcare pot utiliza treptele pentru a coborî în mină.
După vizita la salină poți face o oprire în centru, la una dintre terasele sau cafenele cochete din zonă, poți vizita Muzeul de Istorie Turda sau Castrul Roman Potaissa. De asemenea, chiar lângă intrarea în salină se află Ștrandul Durgău, unde vara localnicii vin pentru bălăceală și relaxare.
În ce privește opțiunile de cazare la Salina Turda, vei găsi în apropiere hoteluri și pensiuni ce oferă facilități variate.
Experimentează priveliștile panoramice ale Munților Carpați, văile luxuriante și natura splendidă. Fie că ești un pasionat de natură, un iubitor de fotografie sau pur și simplu în căutarea unei călătorii antrenante, Transilvania promite să te lase înmărmurit. Iar o astfel de aventură merită completată de o cazare ce înglobează întreaga magie a ținutului transilvănean. Relaxează-te și reîncarcă-ți bateriile la Valea Verde – un paradis cuibarit in inima naturii!
Istoria Salinei Turda pe scurt
Vârsta zăcămintelor de sare din Turda este de aproximativ 13 milioane de ani, alături de zăcămintele Ocna Dej, Valea Florilor şi Ocna Mureş.
Exploatarea minei de sare de la Turda datează din anul 50 î.e.n, însă primul înscris care face referire la mina de sare este un document emis în secolul al XI-lea de cancelaria regatului maghiar. Acesta menționează înfiinţarea vămii de sare în Turda. În secolul al XIII-lea, valoarea sării era comparabilă valorii aurului, iar cavalerii teutoni erau chiar răsplătiți cu bolovani de sare pentru meritele lor.
Depozitele de sare ce se găsesc în subteran, de aproximativ 38 de milioane de tone, ar putea asigura consumul de sare al întregii populații a globului pentru încă 60 de ani.
Lunga istorie a exploatării sării din Salina Turda se încheie în anul 1932, mina fiind atunci închisă și abandonată. Apoi, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Salina Turda a servit drept adăpost subteran pentru locuitorii zonei, iar mai târziu chiar ca depozit de brânzeturi.
În anul 1992 salina a fost redeschisă pentru a deservi unui scop turistic, dar și ca bază de tratamente. Ulterior, în zonă au fost amenajate facilități de cazare la Salina Turda, baza de tratament a intrat în circuitul medical, iar în apropierea acestora au apărut tot mai multe opțiuni de cazare la Salina Turda.
Evadează în peisajele fermecătoare ale Transilvaniei și explorează istoria sa bogată, peisajele uluitoare, castelele antice și munții uimitori. Descopera optiuni inedite de petrecere a timpului liber și alte obiective turistice de neratat din Transilvania.
Vizita la Salina Turda cu copiii
Dacă ajungi în această parte a Transilvaniei împreună cu familia și te întrebi ce activități poți face alături de copii în Salina Turda, ei bine, locul nu te va plictisi nici pe tine, nici pe cei mici. De aceea, merită chiar să rezervi o cazare la Salina Turda pentru câteva zile.
Chiar mai frumoasă în realitate decât în poze, Salina Turda se prezintă ca fiind fascinantă încă de când intri în mină. Aspectul salinei, mai ales în urma lucrărilor de amenajare și modernizare din ultimii ani, impresionează orice turist.
Din datele disponibile pe site-ul salinei, peste 600.000 de persoane vizitează anual salina. Mulți dintre ei optează pentru cazare la Salina Turda și petrec în zonă câteva zile. Într-adevăr, au și ce de; găsești variate opțiuni de petrecere a timpului liber. Dintre acestea amintim: sala de concerte, amfiteatrul cu 180 de locuri, terenuri de sport, minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, loc de joacă.
În plus, lacul cu apă sărată reprezintă atracția principală, mai ales pentru că te poți plimba cu barca în interiorul minei de sare.
După ce explorezi frumusețea uimitoare a Salinei Turda, continuă aventura vizitând Cheile Turzii. Această minune naturală oferă trasee de drumeție spectaculoase, formațiuni stâncoase hipnotizante pentru pasionații de cățărare și o șansă unică de a te conecta cu natura.
Cât durează să vizitezi Salina Turda
Turiștii pot vizita Salina Turda în fiecare zi a săptămânii, între orele 09:00 și 17:00, ultima intrare fiind la ora 16:00. O zi este suficientă pentru a vizita minele de sare și a te bucura de câteva momente de relaxare în timp ce faci aerosoli. Iar dacă ai cazare la Salina Turda, te poți bucura de efectele terapeutice timp de mai multe zile.
Persoanele care vin pentru tratamente caută cazare Salina Turda și vizitează mina de sare timp de câteva zile, pentru a beneficia de efectele curative ale aerului salinizat.
Preț intrare Salina Turda
Prețul pentru o intrare în Salina Turda este de 50 de lei pentru adulți, respectiv 60 de lei în zilele de sărbătoare și 30 de lei pentru elevi, pensionari și studenți. Biletele pentru Salina Turda pot fi achiziționate la intrare. Acestea sunt valabile pentru ziua în care au fost luate și permit accesul o singură dată. De asemenea, se pot achiziționa bilete online pentru Salina Turda.
După explorarea adâncurilor uluitoare ale Salinei Turda, du aventura la înălțimi. Pornește într-o plimbare de neuitat pe Transapuseana, unul dintre cele mai pitoresti drumuri din Romania. Aventura te așteaptă!
Ce adâncime are Salina Turda
Salina Turda are o adâncime maximă de 120 de metri. Aici se regăsesc 4 mine de sare: Mina Rudolf, Mina Ghizela, Mina Terezia și Mina Iosif.
Mina Ghizela a fost deschisă în 1857, închisă ulterior și redeschisă după anul 1992 ca bază de tratament.
Având o adâncime de 90 de metri, Mina Terezia găzduiește punctul de atracție al Salinei Turda, respectiv lacul subteran, cu un diametru de 70 de metri și o adâncime de până la 8 metri. Mina a fost exploatată între anii 1690 și 1880, fiind cea mai veche exploatare de sare din salină. Pe unul dintre pereții minei poate fi observată o cascadă de sare formată de-a lungul timpului în urma depunerilor de sare.
Ultima mină din care a fost exploatată sarea din salina Turda este Mina Rudolf, care a fost deschisă în 1867. Aceasta are o lungime de 80 de metri și o adâncime de 40 de metri. Aici, turiștii pot observa fascinantele stalactite care s-au format ca urmare a infiltrațiilor și tot aici se află majoritatea opțiunilor de agrement, dar și roata panoramicā.
Mina Iosif este situată la 115 metri adâncime și are o formă conică. În prezent poate fi vizitată doar de la balcoane. Urmează să fie amenajată și redată circuitului turistic.
Câte etaje are Salina Turda
Salina Turda găzduiește un adevărat muzeu de istorie a mineritului de sare și este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Are nu mai puțin de 13 etaje, pe care le poți coborî pe scări sau cu liftul; la fiecare etaj vei găsi informații despre anul în care a fost amenajat palierul respectiv.
Există, de asemenea, o roată, singura din lume aflată în subteran, care oferă priveliști panoramice asupra minei, de la 20 de metri înălțime.
Salina Turda – beneficii
Umiditatea în interior este cuprinsă în medie în diferite săli este între 73 și 80%, iar combinația cu aerosolii prezenți în aer fac din această locație una ideală pentru cure terapeutice. Persoanele care vin pentru tratamente și își iau cazare la Salina Turda se bucurā de efectele aerului salin, care este recomandat în caz de alergii, rinosinuzită cronică, astm bronșic, bronșită sau infecții respiratorii repetate.
Și nu doar atât; beneficiilor aerului salin li se adaugă următoarele:
- temperatura constantă permite procesul de adaptare și aclimatizare a organismului;
- umiditatea relativă la intrarea în salină cu valori cuprinse între 78 și 82% are efecte benefice asupra căilor respiratorii;
- lipsa mișcării aerului („curentului”);
- prezența aerosolilor sub formă de particule solide;
- aeroionizarea cu ioni mici în cantități variabile, predominând ionii pozitivi, cu efecte curative;
- lipsa alergenilor, poluanților din aer și germenilor patogeni în aer;
- radioactivitatea minimă, sub activitatea minimă detectabilă de 0.1 pCOl aer a radonului 222.
Copiii mai mici de 3 ani și persoanele de peste 65 de ani au nevoie de aviz de la medic pentru a vizita salina.
Din punct de vedere al amenajării, în interiorul salinei vei regăsi elemente din lemn și oțel și o atmosferă modernă. În cadrul unui proiect european în valoare de 5,8 milioane de euro salina a fost modernizată, devenind astfel o bază de agrement şi tratament în adevăratul sens al cuvântului.
De asemenea, cu ajutorul fondurilor europene, urmează să fie modernizată Mina Iosif. 5 lifturi panoramice care vor putea coborî și urca în salină 64 de persoane într-o singură tură, un râu artificial, precum și alei suspendate urmează să fie amenajate acolo.
Experimentează căldura ospitalității transilvănene autentice în timp ce te relaxezi la Valea Verde, înconjurat de natură. Bucură-te de bucătăria locală apetisantă și lasă sunetele liniștitoare ale naturii să te relaxeze.
Temperatura în salina Turda
Temperatura în Salina Turda variază între 11 și 13 grade Celsius, fiind constantă pe tot parcursul anului.
Din punct de vedere al outfitului, vei dori să ai un hanorac mai gros la tine, precum și pantaloni lungi, chiar dacă alegi să vizitezi salina vara.
Prietenilor necuvântători nu le este permis accesul în salină. De asemenea, este interzis consumul de alimente, însă poți servi un prânz apetisant în localurile sau restaurantele hotelurilor din apropiere, mai ales dacă ai cazare la Salina Turda.
Fii martorul biodiversității incredibile care prosperă în peisajul încântător al Transilvaniei. Fie că ești excursionist înfocat sau cauți o evadare liniștită, Valea Verde promite o experiență de neuitat. Nu rata șansa de a vă face vizita în Transilvania cu adevărat de neuitat! Planifica o experienta inedita și creează amintiri care vor dura o viață întreagă!
Poze din Salina Turda
Dacă ai ajuns la cazare la Salina Turda, nu-ți rămâne decât să-ți lași bagajele și să te relaxezi pentru câteva minute înainte de a merge să vizitezi mina.
De asemenea, dacă vrei să știi la ce să te aștepți odată ce ajungi acolo, te invităm să vizionezi galeria noastră cu Salina Turda în fotografii.
Așadar, Salina Turda este unul dintre obiectivele turistice de seamă ale Transilvaniei. Odată ce vei păși în interiorul salinei vei descoperi un adevărat muzeu al mineritului în sare. Pe lângă acesta vei găsi o bază de agrement modernă şi, în acelaşi timp, o bază de tratament, pentru o excursie pe placul întregii familii.
Sursa foto: shutterstock, pexels, shutterstock, shutterstock, pexels, pexels, shutterstock, pexels, freepik, freepik, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock