Palatul Brukenthal din Avrig – atmosfera vieneză din inima Transilvaniei

12 septembrie 2024

Cândva cunoscut drept „Edenul Transilvaniei”, Palatul Brukenthal din Avrig păstrează vie o imagine boemă a Transilvaniei de altădată. Construit pe culmea cea mai înaltă a micului oraș sibian, pe o terasă deasupra Văii Oltului, palatul impresionează prin peisagistica grădinii de vară amenajată în stil baroc.

Istoria, frumusețea zonei, precum și poziționarea inedită l-au transformat într-un obiectiv turistic apreciat. Numeroși turiști vizitează anual palatul aflat la 28 de km de Sibiu, fie doar pentru a se bucura de o plimbare prin grădina superbă ce înconjoară clădirile, fie pentru a se caza în hotelul amenajat în cadrul ansamblului Brukenthal din Avrig.

În continuare, îți prezentăm pe scurt istoria Palatului Brukenthal din Avrig și opțiunile de petrecere a timpului liber în împrejurimi, pentru o experiență completă în această zonă a Transilvaniei.

Obiectiv turistic unic în Transilvania – Palatul Brukenthal din Avrig

Grădina Palatului Brukenthal în timpul verii fotografiată de sus
Grădina Palatului Brukenthal în timpul verii fotografiată de sus

Ansamblul, care a aparținut în trecut guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, se întinde pe o suprafață de 15 hectare. În trecut, suprafața era chiar mai mare, de 17 hectare, însă s-a dispus de către statul român ridicarea unei școli în zonă, iar suprafața terenului Palatului s-a redus. Chiar și așa, grădina ce înconjoară palatul impresionează prin dimensiuni și prin detaliile peisagistice unice în România.

Având drept sursă de inspirație celebrele Palate Schonbrunn și Luxembourg, Palatul de la Avrig a fost amenajat în stil baroc, cu accent pe amenajarea grădinii. De fapt, Palatul Brukenthal este singurul din țara noastră ce se poate mândri cu o grădină atât de vastă, amenajată în stil baroc.

Povestea Transilvaniei este una captivantă, marcată de o istorie complexă, pe care ai ocazia să o descoperi vizitând obiectivele turistice din zonă. Consultă și optiunile de cazare din cadrul Valea Verde Retreat, care vor completa experiența ta în această regiune istorică.

Înclinația lui Samuel Brukenthal spre cultură, artă și știință și-a lăsat amprenta asupra amenajării palatului, care era adesea descris drept o reședință extrem de elegantă de către toți oaspeții săi.

Ansamblul Palatului Brukenthal de la Avrig include palatul, parcul și clădirea Orangeriei. Aici funcționează muzeul amenajat cu sprijinul Fundației Brukenthal și o zonă privată unde există facilități de cazare și organizare de evenimente.

Palatul Brukenthal din Avrig - intrarea în clădirea principală
Palatul Brukenthal din Avrig – intrarea în clădirea principală

Clădirea originală, construită între 1778-1788, includea încăperi pentru locuit, birouri, o sală destinată operelor de artă și nelipsita sală de bal, specifică reședințelor locuite de personalitățile vremii. Camera de zi, cele de oaspeți, precum și biroul și dormitorul se aflau la primul etaj, în timp ce la etajul superior se găsea o colecție de piese de artă și o bibliotecă impresionantă.

Puține lucruri mai amintesc astăzi de reședința de altădată a Palatului Brukenthal; clădirile au nevoie de lucrări de renovare, iar din impresionanta colecție de plante ce se regăseau în grădina palatului, astăzi mai putem admira doar tulipanii. Cu toate acestea, Palatul impresionează privirile turiștilor prin frumusețea cadrului natural al grădinii.

Pentru a te bucura de acest cadru natural superb, este nevoie de un drum de aproximativ 4 ore din București până la Avrig și poți alege ruta București-Pitești-Râmnicu Vâlcea-Avrig.

Poți vizita Palatul Brukenthal de la Avrig de luni până duminică, în intervalul 09:00-20:00. În ce privește taxa de vizitare a muzeului amenajat aici, prețul de 40 de lei al biletului include intrările în toate încăperile deschise publicului spre vizitare.

Curtea interioară a Palatului Brukenthal Avrig
Curtea interioară a Palatului Brukenthal Avrig

Descoperă perspectiva locala autentica a istoriei sasesti in Transilvania, vizitând locuri și obiective reprezentative în cadrul unui couple retreat sau a unui romantic getaway pe meleaguri transilvănene.

Ce poți face la Palatul Brukenthal din Avrig

Pe lângă plimbările relaxante în grădina ansamblului de la Avrig, Palatul Brukenthal poate fi locația perfectă pentru a celebra evenimentele importante din viața ta. Se pot organiza aici evenimente în aer liber, precum și petreceri de nuntă sau botez, în cortul special amenajat în acest sens.

Totodată, Palatul poate găzdui și evenimente de tip team building, aniversări și evenimente corporate. Detaliile arhitecturale și frumusețea grădinii oferă un cadru deosebit pentru celebrarea unui eveniment. Mai mult decât atât, există și un hotel amenajat în clădirea Orangeriei, ce include 14 facilități de cazare, printre care camere duble, camere de lux, precum și un apartament.

Totodată, restaurantul oferă preparate tradiționale, dar și preparate din bucătăria internațională, acompaniate de vinuri de tradiție din zona Sibiului.

Partea de muzeu a ansamblului de la Avrig include 3 expoziții amenajate în 4 dintre camerele Palatului. Vei putea vizita încăperea cu obiecte de sticlă, două încăperi amenajate în stil săsesc, unde se găsesc peste 1000 de obiecte adunate de-a lungul timpului, și încă o încăpere unde te poți fotografia în costume de epocă.

Transilvania oferă contextul potrivit pentru a experimenta beneficiile conceptului de slow living. Descoperă bucuria de a te relaxa într-un cadru de poveste și exploreaza in tihna frumusetile zonei în cadrul unor itinerarii speciale pentru excursii de o zi.

Grădina Palatului Brukenthal din Avrig

Treptele și fântâna arteziană din grădina Palatului Brukenthal fotografiate la început de toamnă
Treptele și fântâna arteziană din grădina Palatului Brukenthal fotografiate la început de toamnă

Cândva admirată pentru speciile ce se regăseau aici, astăzi grădina palatului se află într-o stare mai degrabă precară, în lipsa unui plan de reamenajare care să îi redea farmecul de altădată. Cu toate acestea, spiritul cosmopolit al celui ce a gândit proiectul grădinii și influențele din vest se simt pretutindeni odată ce ai pășit în grădina palatului.

Grădina Palatului fotografiată din fața clădirii principale într-o zi de vară
Grădina Palatului fotografiată din fața clădirii principale într-o zi de vară

Parcul inițial includea:

  • grădina englezească;
  • grădina franceză;
  • gradina olandeză;
  • grădina de fazani;
  • fântâni arteziene;
  • grădină de plante aromatice și legume.

Totodată, în grădina Palatului se regăseau plante exotice rare, precum aloe, lămâi, portocali, ananași, curmali, smochini, plante de cafea, piersici. De asemenea, numeroase fântâni arteziene se iveau de-a lungul aleilor din grădina palatului. 

Terasa restaurantului din fața Palatului Brukenthal fotografiată seara
Terasa restaurantului din fața Palatului Brukenthal fotografiată seara

Musafirii guvernatorului se puteau delecta cu plimbări lungi și relaxante, jocuri de societate și serate inedite, ce se încheiau fastuos cu focuri de artificii. Baronul Samuel Brukenthal știa cum să-și impresioneze invitații oferindu-le adevărate serate vieneze în grădina reședinței din Avrig.

Ca recomandare, perioada ideală de vizitare a Palatul este la începutul verii, când frumusețea grădinii va face ca plimbările prin curtea Palatului să-ți rămână întipărite în minte. De asemenea, peisajul toamnei la Palatul Brukenthal oferă un decor superb pentru o ședință foto. Nu este de mirare că multe cupluri aleg să-și celebreze iubirea printr-un photoshoot în grădina palatului la început de toamnă. 

Orangeria din grădina Palatului Brukenthal este o locație inedită pentru evenimente - clădirea Orangeriei fotografiată seara
Orangeria din grădina Palatului Brukenthal este o locație inedită pentru evenimente – clădirea Orangeriei fotografiată seara

Orangeria

Construită între 1770 și 1779, Orangeria include două încăperi principale, în care funcționa sera cu plante exotice. Vestea acestei locații splendide a depășit granițele principatului și oaspeții erau încântați să o viziteze și să admire cei peste 100 de portocali, peste 1000 de lămâi și florile de Regina Nopții ce se regăseau aici. Pentru momentul în care înflorea această specie rară, baronul organiza chiar și un eveniment special.

Orangeria fotografiată din parcul Palatului Brukenthal Avrig
Orangeria fotografiată din parcul Palatului Brukenthal Avrig

Pentru întreținerea climatului, în Orangerie a fost amenajat un sistem de alimentare cu apă, o inovație a vremii.

Dintre clădirile ce formau ansamblul Palatului Brukenthal de la Avrig, Orangeria este cea care s-a conservat cel mai bine. În prezent, aici funcționează hotelul și restaurantul, iar alături a fost instalat un cort pentru evenimente.

Ce mai poți vizita în zonă

Dacă plănuiești să vizitezi Palatul Brukenthal de la Avrig și ai la dispoziție câteva zile libere, îți propunem să adaugi pe listă și câteva obiective din apropiere. Îți propunem un itinerariu în zona Sibiului: Muzeul Brukenthal din Sibiu, Brambura Park din Avrig și Valea Zânelor – Porumbacul de Jos. Un astfel de traseu va îngloba distracția, setea de cultură și relaxarea, de aceea, poate fi o opțiune excelentă pentru toată familia, de la mic la mare.

Muzeul Brukenthal din centrul orașului Sibiu, Transilvania
Muzeul Brukenthal din centrul orașului Sibiu, Transilvania

După o dimineață relaxantă la Palatul din Avrig, te poți pregăti pentru o după-amiază de distracție la Brambura Park.  Locația se află la 9 km de orașul Avrig și oferă cadrul perfect pentru un traseu animat, pe parcursul căruia vei avea ocazia să sfidezi gravitația, să te fotografiezi alături de drăgălașele alpaca și să te distrezi încercând echipamentele de joacă.

O altă locație excelentă pentru relaxare în zonă se găsește la 15 km de Avrig, în localitatea Porumbacul de Sus, unde se află Castelul de Lut. Aici te poți delecta cu o masă copioasă într-un cadru de poveste, după ce te-ai distrat pe cinste la Brambura Park.

Apoi, pentru a completa experiența culturală în zonă, te invităm să vizitezi Muzeul Brukenthal din Sibiu, unde vei avea ocazia să admiri colecția de opere de artă a baronului Brukenthal, precum și Muzeul Cinegetic, Muzeului Farmaciei, Muzeul de Istorie și Galeria de Artă Contemporană.

Scurtă Istorie a Palatului Brukenthal din Avrig

Istoria Palatului Brukenthal este strâns legată de perioadă în care Transilvania s-a aflat sub dominație Habsburgică, respectiv în perioada 1691-1867, fiind condusă de principi sau guvernatori. Unul dintre aceștia a fost Samuel von Brukenthal, care a condus Transilvania între 1777-1787. În anii în care s-a aflat la conducere, a pus bazele a două edificii care astăzi au devenit importante atracții turistice în zona Transilvaniei: Palatul Brukenthal din Sibiu și Palatul Brukenthal din Avrig.

Acesta din urmă a îndeplinit rolul de reședință de vară și a fost finalizat în 1785. De-a lungul timpului, Palatul Brukenthal a avut mai mulți proprietari care, însă, nu s-au arătat interesanți de conservarea reședinței. La un moment dat, palatul a fost cumpărat de un fabricant de sticlă, iar clădirile au fost transformate în puncte de lucru.

În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a devenit sediul unui spital militar, iar după ce ajunge în proprietatea statului, este transformat în sanatoriu pentru boli pulmonare în 1948 și își va păstra această destinație până în 2005. Ulterior, a fost cumpărat de Fundația Brukenthal, care îl administrează și în prezent.

Cine a fost Samuel Brukenthal

Parcursul lui Samuel Brukenthal a început la Cancelaria din Sibiu, unde a lucrat ca funcționar. În anul 1762 devine baron, titlu conferit de împărăteasa Maria Terezia a Austriei, iar 3 ani mai târziu este numit șef al Cancelariei Curții. În 1772 devine șef al Cancelariei Provinciei, iar în anul 1777 este numit guvernator al Transilvaniei, fiind primul sas care îndeplinește această funcție.

Așadar, la Avrig vei descoperi o altă părticică fascinantă din Transilvania, de această dată îmbrăcând o haină boemă, ce amintește de moștenirea habsburgică a regiunii – Palatul Brukenthal Avrig.

Surse foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com , shutterstock.com.

Povestile Valea Verde » Palatul Brukenthal din Avrig – atmosfera vieneză din inima Transilvaniei