Mocănița de pe Valea Hârtibaciului – călătorie spre bisericile fortificate săsești

1 august 2024

Transilvania reprezintă o moștenire impresionantă, apreciată la nivel internaţional pentru peisajele naturale sălbatice, cetăţile și bisericile fortificate, istoria medievală și, desigur, gastronomia locală. De câţiva ani, te poţi bucura de o plimbare specială. Descoperă frumuseţile Văii Hârtibaciului, într-o călătorie cu mocăniţa!

Valea Hârtibaciului: localizare și particularităţi

Valea Hârtibaciului este o zonă extrem de pitorească și, chiar dacă nu este la fel de renumită ca alte destinaţii din România, este pregătită să te cucerească încă de la prima întâlnire.

Cunoscută și sub denumirea de Valea Verde, pe Valea Hârtibaciului te vei putea bucura de frumuseţea peisajelor naturale sălbatice și de splendoarea bisericilor fortificate săsești de aici. Vara, pajiștile verzi sunt absolut încântătoare, cu dealurile domoale ale Transilvaniei și crestele montane ale Munţilor Făgăraș, în fundal. De aceea, destinaţia mai poartă denumirea de Valea Verde.

Ea cuprinde 14 comune și un oraș, Agnita. Toate ascund povești săsești și o bogată istorie medievală. Valea Hârtibaciului este în strânsă legătură cu râul omonim. Râul Hârtibaciu izvorăște din pădurea Bărcuţului (judeţul Brașov) și se varsă în râul Cibin (Judeţul Sibiu). Drumul judeţean 106, care leagă Sibiul de Sighișoara, acoperă o bună parte din frumuseţile acestei văi.

Începând cu anul 2010, pe lângă frumuseţile naturale și prezenţa bisericilor fortificate săsești, pe o mică parte a Văii Hârtibaciului se aude, din nou, mersul roţilor de mocăniţă.

Peisaj natural din Valea Hârtibaciului
Peisaj natural din Valea Hârtibaciului

Dacă îţi plac plimbările prin natură și poveștile istorice, ascunse de așezările pitorești rurale de pe Valea Hârtibaciului, pornește în călătorii medievale în care să descoperi mostenirea saseasca a Transilvaniei.

Mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului: de unde o iei, cât durează călătoria și care sunt tarifele

Un tren turistic, care circulă pe o cale ferată îngustă, caracterizează o porţiune de 7 km din Valea Hârtibaciului. Linia ferată îngustă Sibiu-Agnita-Sighișoara, cu ramificaţia Cornăţel-Vurpăr, este clasată ca monument istoric. În trecut, calea ferată de pe Valea Hârtibaciului avea cca. 65 de km.

Mocăniţa, căci despre ea este vorba, te poartă într-o călătorie spre bisericile fortificate săsești, care se ascund printre dealuri domoale și peisaje rurale liniștite. Ea străbate până și o rezervaţie naturală, cu specii faunistice și floristice protejate de Reţeaua Natura 2000. Cu puţin noroc, poţi observa fazani, căprioare, berze sau o acvilă ţipătoare mică.

Meritul datorită căruia astăzi te poţi plimba cu acest trenuleţ turistic este al Asociaţiei Prietenii Mocăniţei, fără de care ambiţiosul proiect nu ar fi reușit. Într-o scrisoare deschisă, Regele Charles al Marii Britanii a lăudat iniţiativa voluntarilor de aici.

Plimbare cu mocăniţa pe Valea Hârtibaciului
Plimbare cu mocăniţa pe Valea Hârtibaciului

Plecarea se face din gara Cornăţel, aflată la 25 km de Sibiu, și se oprește în pitorescul sat Hosman. Bineînţeles, mocăniţa parcurge și traseul de întoarcere; prin urmare, te va lăsa de unde a plecat. Călătoria durează aproximativ 90 de minute, dus-întors. La Hosman, se face o pauză de 15 minute. Tarifele sunt 30 de lei pentru un adult, 20 de lei pentru copiii între 3 și 18 ani, respectiv gratuit pentru copiii sub 3 ani.

Mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului, fie cu locomotiva cu abur (ocazional), fie cu locomotiva diesel, are curse din aprilie până în octombrie. În weekend sunt disponibile două curse pe zi. În iulie și august, există o cursă și vinerea.

În plin sezon turistic, așa cum este vara, vagoanele sunt mai mereu pline. De aceea, pentru a evita aglomeraţia de la casa de bilete și pentru a sta fără grija locurilor, îţi recomandăm să cumperi bilete online.

În funcţie de planurile tale de explorare, te poţi bucura de o experienţă completă în zonă. Astfel, pe lângă călătoria propriu-zisă cu mocăniţa, poţi face un tur ghidat la biserica fortificată din Hosman și, ulterior, ai putea servi un „picnic din brișcă”, alcătuit din produse locale gustoase.

La Valea Verde Retreat, toate căsuţele au primit o nouă viaţă. Fără să neglijăm farmecul de altădată și confortul zilelor noastre, vei găsi un loc unde tradiţionalismul și modernismul coexistă. Rezervă un sejur și descoperă Transilvania în ritmul tău!

Călătorie spre bisericile fortificate săsești din Transilvania

O călătorie de neuitat, printre colinele transilvănene, cu crestele îndepărtate ale Carpaţilor în zare. Din loc în loc, așezări și biserici fortificate, ce completează un tablou de vis.

Valea Hârtibaciului șerpuiește, așadar, pe lângă numeroase biserici fortificate săsești. Ele adăposteau locuitorii în momentele în care erau atacate de inamici, așa cum erau hoardele de tătari. În urma apariţiei armelor de foc și a nevoilor tot mai mari de apărare, s-au construit, în timp, fortificaţii exterioare, în jurul bisericilor existente. Aici se depozitau provizii și se adăposteau până și animalele din sat.

Orice modalitate de deplasare ai alege, oprește-te la bisericile fortificate care îţi ies în cale, în Transilvania.

Cornăţel

La Cornăţel, satul de unde pornește și mocăniţa, poţi admira biserica ortodoxă, cu un turn clopotniţă, care se înalţă frumos spre cer. Nu prezintă fortificaţii de apărare, dar merită să petreci câteva clipe de liniște aici.

Hosman

Biserica fortificată din Hosman este superb amplasată, cu crestele Carpaţilor care se ivesc în zare. Este o basilică de secol 13, puternic fortificată ulterior. Se remarcă îndeosebi Turnul Clopotniţei, prevăzut cu un drum de strajă.

Pe portalul de Vest, singurul rămas din construcţia iniţială, este o sculptură cu două personaje. Unii zic că este vorba despre Botezul Domnului în Iordan, alţii că sunt Adam și Eva.

Nu rata nici Moara Veche din Hosman, locul unde obiceiurile străvechi sunt încă vii.

Satul Hosman și crestele spectaculoase ale Munţilor Carpaţi
Satul Hosman și crestele spectaculoase ale Munţilor Carpaţi

Chiar dacă mocăniţa se oprește în Hosman și se întoarce înapoi în Cornăţel, sunt numeroase biserici fortificate săsești pe care le poţi vizita, pe traseul Văii Hârtibaciului. ţi le prezentăm mai jos.

Nocrich

Biserica fortificată din Nocrich se află chiar pe marginea șoselei care tranzitează satul. Lăcașul a fost construit în secolul 13, iar fortificaţiile, mult mai târziu. În anul 1800, biserica veche de aici arde complet. Astfel, s-a reconstruit o altă biserică; din zidurile fortificate vechi mai regăsești doar mici porţiuni.

Tot în Nocrich, vei descoperi şi casa familiei Brukenthal, locul unde a crescut Samuel von Brukenthal – celebrul baron și guvernator al Transilvaniei.

Alţâna

În Alţâna vei putea admira o biserică romanică de secol 13. În secolele 15-16, ea a suferit numeroase modificări. Se mai pot vedea turnurile de apărare și zidul fortificat. Prezintă o scară de acces acoperită, ce îţi va aminti de Scara Școlarilor din Sighișoara.

Totodată, în Alţâna se află și una dintre cele mai vechi case construite într-un sat din România. De asemenea, vei găsi și un muzeu interetnic, amenajat într-o gospodărie privată veche, cu o colecţie de peste 1000 de obiecte specifice acestei zone a ţării.

Agnita

Agnita este considerată inima Văii Hârtibaciului; așadar, este un centru urbanistic important pentru regiune. Cum era de așteptat, și aici vei putea admira o biserică fortificată, tot de secol 13, cu 5 turnuri de apărare rămase în picioare. Descoperă, ceva mai jos, istoria medievală a așezării și ce însemnătate a avut calea ferată pentru Agnita.

Vedere orașul Agnita, Valea Hârtibaciului
Vedere orașul Agnita, Valea Hârtibaciului

Dealu Frumos

În anul 1858, Dealu Frumos a fost stabilit ca fiind centrul geografic al ţării. Totuși, după ultimele măsurători efectuate cu aparate moderne, centrul ţării a fost relocat la Făgăraș, în judeţul Brașov.

În această comună găsești o basilică de secol 13, ce a fost modificată odată cu sistemul de fortificaţii, apărut în secolul 15. Astfel, dintr-o simplă basilică a devenit o biserică tip hală în stil gotic.

Pe DJ 105, dacă ai răgaz să te abaţi de la traseu, ai acces spre alte biserici fortificate, ce merită văzute. Vorbim de Merghindeal, Cincu sau Șoarș.

Iacobeni

Se deviază vreo 2 km din șoseaua principală și se ajunge la Iacobeni. Biserica de aici datează din secolul 14, fiind construită pe locul unei basilici mai vechi, ce a fost cotropită de tătari.

Turnul-donjon este cel mai mare dintre toate bisericile fortificate de pe Valea Hârtibaciului; prin urmare, este ușor de observat. La interior, orga bisericii se află deasupra altarului. Fortificaţiile din jurul bisericii gotice de la Iacobeni erau impresionante, pentru acele vremuri.

Netuș

Biserica fortificată luterană din Netuș a fost menţionată prima dată în secolul 15. Iniţial, era o biserică fără turn, însă, la scurt timp, se construiesc două, precum și un zid de fortificaţie. Turnul-poartă, singurul rămas în prezent, este impozant, cu 5 nivele. În partea superioară, era un nivel care servea drept punct de strajă.

Brădeni

Biserica fortificată din Brădeni a fost ridicată în secolul 14, iar zidurile de incintă s-au finalizat mult mai târziu, undeva prin secolul 16. În biserică este săpată o fântână.

Apold

Spre finalul experienţelor medievale de pe Valea Hârtibaciului, vei putea admira și biserica fortificată din Apold. A fost construită în secolul 13, iar fortificaţiile s-au finalizat 2-3 secole mai târziu.

Biserica fortificată săsească din Apold - Valea Hârtibaciului
Biserica fortificată săsească din Apold – Valea Hârtibaciului

După Apold, trecând prin Șaeș și a sa biserică neoclasică tip hală, te vei îndrepta spre o altă așezare medievală recunoscută pentru frumuseţea cetăţii sale, și anume Sighișoara.

Ne place să creăm experienţe turistice originale, în locuri mai puţin știute, însă cu un farmec aparte. Alege itinerarii speciale, pentru experienţe memorabile.

Itinerariu special în Transilvania - Valea Verde Retreat
Itinerariu special în Transilvania – Valea Verde Retreat

Descoperă Agnita, inima Văii Hârtibaciului

Agnita este centrul urbanistic al Văii Hârtibaciului și are o poveste frumoasă, ce merită știută.

Situată între orașele Mediaș și Sighișoara, Agnita este un fost burg medieval săsesc, ce datează de prin secolul 13. Până în secolul 20, atunci când au apărut primele fabrici, odată cu revoluţia industrială, așezarea era cunoscută pentru tradiţiile meșteșugărești, respectiv așa-numitele bresle. De altfel, Agnita a primit și dreptul de a organiza târguri, fiind un semn al recunoașterii breslelor existente aici.

Cetatea medievală ţărănească de la Sancta Agatha, prima denumire oficială a acestui loc, a avut, iniţial, o bazilică în stil romantic. Ulterior, a fost transformată într-o biserică în stil gotic, cu fortificaţii și turnuri. Acestea din urmă au fost denumite după activitatea sau utilizarea lor din acele vremuri: Turnul Clopotniţă, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor și Turnul Slăninilor (locul unde se depozitau proviziile locuitorilor).

Biserica fortificată săsească din Agnita - Valea Hârtibaciului
Biserica fortificată săsească din Agnita – Valea Hârtibaciului

Legătura Agnitei cu calea ferată îngustă, construită pentru a face conexiunea cu Sighișoara și Sibiul, este una aparte. Astfel, în anii 1900, trenul trecea chiar prin mijlocul orașului, fiind parte integrantă din urbea de altădată.

Dacă tronsonul de linie Agnita – Sibiu a fost păstrat și, din fericire, valorificat în mocăniţa pe care o vedem astăzi, celălalt tronson, Sighișoara – Agnita a fost demontat pentru că, din cauza pantelor și a curbelor, accesul și întreţinerea erau dificile. În cele din urmă, s-a construit drumul rutier judeţean care leagă, în prezent, cele două orașe din Transilvania.

Fuga Lolelor este o sărbătoare săsească ce are loc anual, pe străzile din Agnita. Se întâmplă, de regulă, la sfârșit de ianuarie, într-o zi de duminică. Povestea a început undeva în secolul 13, perioadă când hoardele de tătari atacau micuţa așezare medievală din Agnita. Locuitorii se ascundeau în biserica fortificată, însă atacurile erau repetate și rezistenţa, din ce în ce mai grea. La un moment dat, pierzându-și curajul și încrederea, locuitorii au deschis poarta tătarilor. Fiica unui blănar, Ursula, s-a îmbrăcat într-un costum cu o mască de demon, cu o talangă și un bici în mână. Văzând asta, tătarii s-au speriat și au fugit. În prezent, este un spectacol inedit, care aduce Văii Hârtibaciului și mai multă recunoaștere culturală.

Nu în ultimul rând, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului este amenajat și poate fi vizitat în Agnita. În cadrul acestuia poţi vedea obiecte etnografice din epoca veche, Evul Mediu și epoca modernă a regiunii. Este, așadar, un patrimoniu muzeal important, pe care merită să-l cunoști, pentru a înţelege și mai bine identitatea cultural-istorică a zonei.

Valea Hârtibaciului este destinaţia perfectă pentru o vacanţă liniștită. Ea adăpostește sate sătești medievale cu peisaje rurale idilice, un loc unde istoria medievală este în armonie cu natura sălbatică. Odată ajuns aici, vei putea descoperi frumuseţile unice care definesc Valea Verde.

Surse foto: Asociatia Prietenii Mocanitei, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Povestile Valea Verde » Mocănița de pe Valea Hârtibaciului – călătorie spre bisericile fortificate săsești