Lacul Vidraru – istorie, curiozități și activități interesante

15 octombrie 2024

Dintr-un traseu rutier pe Transfăgărășan – cel mai spectaculos drum montan din țara noastră, nu are cum să lipsească o oprire la barajul și lacul Vidraru. Acesta face parte din categoria celor mai frumoase lacuri montane de acumulare din România. În cele ce urmează, te invităm să afli istoria, povestea și curiozitățile lacului Vidraru.

Lacul Vidraru: istoria și particularitățile acestuia

Înainte de a vizita lacul Vidraru și construcția hidrotehnică de aici, este ideal să parcurgi o serie de informații utile care să te ajute în descoperirea cum se cuvine a acestui loc impresionant. În rândurile următoare, vei afla particularități și multe aspecte inedite.

Localizarea și geografia lacului Vidraru

Lacul Vidraru este localizat în județul Argeș, în cadrul natural al Munților Făgăraș. Este situat la o distanță de 29 de km față de Curtea de Argeș. Accesul rutier se poate face din mai multe direcții, cea mai comună fiind dinspre Curtea de Argeș, pe DN7C.

Cel mai frumos drum montan din țara noastră, Transfăgărășan (cunoscut sub denumirea tehnică de DN7C), trece pe lângă lacul Vidraru, fiind construit de-a lungul barajului Vidraru.

Lacul Vidraru este un lac de acumulare situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, ambele unități montane aparținând de lanțul muntos al Făgărașului. Vidraru adună apele a două râuri montane principale, Capra și Buda, care formează râul Argeș, dar și ale câtorva afluenți: Râul Doamnei, Cernatul, Vâlsanul Topologul, Valea lui Stan și Limpedea. Suprafața totală a lacului Vidraru ajunge astfel la 8,93 km², cu un debit de apă de 5.5 m³/s.

Lacul Vidraru
Lacul Vidraru

Istoria lacului Vidraru

Lacul Vidraru a fost creat artificial, printr-o intervenție umană de mare amploare, în anul 1965. Având în vedere potențialul hidroenergetic al munților Făgăraș, aici s-a construit un baraj și o hidrocentrală care aduce un aport energetic însemnat pentru țara noastră.

Formarea lacului de acumulare de la Vidraru a fost necesară și din cauza pericolului inundațiilor, debitul mare al Argeșului impunând o construcție hidrotehnică. De asemenea, Vidraru a permis controlul irigațiilor agricole necesare în bazinul Argeșului. Prin urmare, putem spune că lacul Vidraru are multiple funcții importante în ceea ce privește dezvoltarea socioeconomică a zonei.

Lacul Vidraru a devenit o atracție turistică deosebită pe traseul rutier al Transfăgărășanului. În ultima parte a articolului, vei descoperi ce activități poți face în această zonă.

Barajul de la Vidraru – cel mai mare baraj arc din România

Lacul de acumulare Vidraru s-a creat în urma construirii barajului de la Vidraru (Vidraru Dam în engleză), fiind cel mai mare baraj din România, în stil arc. Este construit între versanții Pleașa și Vidraru.

Este un baraj pe Argeș, unul dintre râurile importante ale țării noastre. Construcția barajului Vidraru s-a realizat între anii 1960 și 1966, având 166 de metri înălțime, o lungime de 307 metri și o grosime a coronamentului de 6 metri. S-au folosit 480.000 de metri cubi de beton nearmat și impermeabil.

Pentru realizarea barajului de la Vidraru, s-au format galerii subterane de 42 de km. Doar din subteran s-au excavat peste 1 milion de metri cubi de rocă, din totalul de 1.768.000 metri cubi.

Barajul este străbătut de 9 galerii orizontale din care se controlează integritatea construcției. Comunicarea dintre aceste galerii se face fie prin interior, existând două lifturi, fie prin exterior, pe căile de acces special amenajate.

Cu o putere instalată de 220 MW, hidrocentrala Vidraru, amplasată în subteranul barajului, are capacitatea de a produce energie electrică de 400 GWh.

Pe fundalul superb al Munților Carpați, pornește să descoperi Valea Verde și alte frumuseți transilvănene!

Barajul și Lacul de la Vidraru
Barajul și Lacul de la Vidraru
Lacul Vidraru și drumul Transfăgărășan, construit pe baraj
Lacul Vidraru și drumul Transfăgărășan, construit pe baraj
Structura din beton a barajului Vidraru
Structura din beton a barajului Vidraru

Curiozități și povești despre Lacul și Barajul Vidraru

Dincolo de aspectele tehnice și practice ale acestei construcții impunătoare, există mai multe povești și curiozități legate de Vidraru:

  • Pe locul unde este astăzi Lacul Vidraru, se afla satul Cumpăna. Se spune că au fost oameni care nu au vrut să-și părăsească locuințele, murind sub ape. De altfel, atunci când lacul seacă, s-ar mai observa fundații ale caselor care au fost cândva aici. Oamenii locului spun că ridicarea barajului Vidraru a venit cu multă tristețe în zonă;
  • Chiar dacă este o mare bijuterie inginerească, lacul și barajul Vidraru au însemnat și mari sacrificii omenești. Nu mai puțin de 80 de persoane și-au pierdut viața în timpul construcției și amenajărilor care au avut loc aici;
  • La data finalizării, barajul lacului Vidraru era situat pe locul 8 în Europa ca înălțime a construcției. Cu cei 166 de metri înălțime, barajul Vidraru ocupă locul 2 în România, după barajul Gura Apelor, care atinge cu 2 metri mai mult;
  • Hidrocentrala Vidraru este amplasată la peste 100 de metri sub râul Argeș, cu un centru de control săpat în munte. Până în anul 1989, hidrocentrala s-a numit „Gheorghe Gheorghiu-Dej” – numele fostului conducător comunist al țării, cel care și-a dorit un asemenea proiect hidrotehnic;
  • Dacă s-ar produce o deteriorare gravă în baraj și acesta ar ceda, viitura ar atinge 12 metri înălțime și ar ajunge în orașul Pitești în circa 70 de minute;
  • În iulie 1974, barajul a suferit o avarie în timpul unui test de funcționare. S-a provocat o viitură în zonă, doi oameni pierzându-și viața, existând și câteva pagube materiale. Este singura avarie notabilă a barajului;
  • Cel mai mare cutremur înregistrat în România, în martie 1977, nu a provocat niciun fel de fisură în construcția hidroenergetică de la Vidraru.
  • Conturul barajului Vidraru poate fi văzut noaptea din avion, fiind iluminat electric;
  • Lacul Vidraru atinge o adâncime maximă de 155 de metri, în zona curbată a barajului. De altfel, este considerat cel mai adânc lac de acumulare din România. Ca suprafață, este pe locul trei, după acumulările de apă de la Izvorul Muntelui (Bicaz) și Vidra (Lotru);
  • Scăldatul în lacul Vidraru este periculos din cauza torenților formați de vânt și a adâncimilor care variază. Chiar și cei mai experimentați înotători își pot risca viața aici. De asemenea, diferența de temperatură poate duce la probleme medicale, precum șoc hipotermic sau infarct;
  • S-au format și diverse legende, pescarii spunând că în lacul Vidraru sunt somni foarte mari, adevărați monștri marini.

Te așteptăm la Cund pentru a te bucura de spații de cazare tradiționale, aduse la nivelul de confort al zilelor noastre. Bucură-te de experiențe complete împreună cu cei dragi!

Cazare la Cund, în casa Reussdorfer Hof
Cazare la Cund, în casa Reussdorfer Hof
Satul transilvănean Cund
Satul transilvănean Cund

Ce activități interesante poți face în zonă

Odată ajuns la barajul și lacul Vidraru, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te bucuri de peisaj. Ulterior acestui moment, uite care sunt cele mai interesante activități pe care le poți face în zonă:

Activități în jurul Lacului Vidraru

În funcție de preferințe, curaj și timpul disponibil, în jurul lacului Vidraru poți avea în vedere următoarele activități:

Belvedere – Prometeu

Omul de Fier sau Prometeu este considerat „Monumentul Electricității”. Statuia gigantică din oțel inoxidabil, de 10 metri înălțime, a fost realizată de sculptorul român Constantin Popovici. Omul de Fier are în mână un fulger, ca simbol al energiei. Este așezat pe o platformă betonată pe Muntele Pleașa.

Pentru a te bucura de o belvedere spectaculoasă asupra lacului și a barajului de la Vidraru, s-a amenajat o structură cu scări. Merită să o urci!

Platformă de belvedere Lacul și Barajul Vidraru
Platformă de belvedere Lacul și Barajul Vidraru

Bungee jumping

Cea mai interesantă activitate pe care o poți face aici, chiar dacă nu este pentru oricine, este să practici un sport extrem.

În zona lacului Vidraru s-a amenajat cea mai înaltă pistă de bungee jumping din țară. Așadar, curajoșii sunt invitați să încerce o astfel de săritură plină de adrenalină!

Agrement cu vaporașul

Lacul Vidraru permite efectuarea curselor de agrement cu vaporașul. Este o plimbare plăcută, pe apele liniștite ale lacului Vidraru, cu posibilitatea de a vedea peisajele dintr-o cu totul altă perspectivă.

Zonă de camping

Lacul Vidraru oferă posibilități de campare, având parte de un peisaj natural spectaculos, chiar cum ieși din cort. De altfel, întreaga vale a Argeșului dispune de locuri pitorești în care poți sta cu cortul. Dacă îți dorești o asemenea experiență, ai în vedere să ai toate lucrurile necesare pentru camping!

Obiective turistice în zona Vidraru

Zona Argeșului are un potențial turistic care merită descoperit. Prin urmare, ia în considerare și următoarele obiective turistice de interes:

Mănăstirea Curtea de Argeș

În Curtea de Argeș, poți face o frumoasă vizită la mănăstirea cu același nume.

Mănăstirea Curtea de Argeș este, din punct de vedere arhitectural, una dintre cele mai atractive lăcașuri religioase din țară. Ctitorită de Neagoe Basarab, între 1515-1517, ea servește și ca necropolă a Familiei Regale a României.

Arhitectura exterioară a Mănăstirii Curtea de Argeș
Arhitectura exterioară a Mănăstirii Curtea de Argeș

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari, considerată a doua reședință a lui Vlad Țepeș, este o fortăreață medievală localizată în aval de barajul Vidraru, în vârful muntelui Cetățuia. A avut un rol strategic-militar important împotriva invaziilor turcești.

Pentru a ajunge la ea, trebuie să urci 1480 de trepte. Este un urcuș destul de solicitant, dar priveliștea asupra Văii Argeșului este încântătoare.

Transfăgărășan

Cel mai frumos drum montan din România este, fără îndoială, o atracție în sine doar prin simpla lui parcurgere. Totuși, mai sunt câteva puncte de maxim interes la care să te oprești negreșit.

Astfel, pe lângă barajul Vidraru, Bâlea Lac este tot o oprire pe care nu trebuie să o ratezi. De asemenea, Bâlea Cascada este o atracție turistică naturală la care poți ajunge printr-o drumeție.

Drumul montan Transfăgărășan - DN7C
Drumul montan Transfăgărășan – DN7C

De la vârfuri montane înalte și peisaje care îți taie răsuflarea la cetăți și biserici fortificate, Tara Fagarasului este un ținut de poveste al României. Fă-ți planuri de vacanță aici și descoperă obiectivele turistice!

Lacul Vidraru oferă unul dintre cele mai spectaculoase peisaje hidrografice din zona montană a României. Este, totodată, un punct turistic de interes pentru toți vizitatorii care pornesc spre descoperirea Transfăgărășanului. Dacă nu ai ajuns până acum aici, nu mai sta pe gânduri!

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Valea Verde Retreat, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.

Povestile Valea Verde » Lacul Vidraru – istorie, curiozități și activități interesante