Comoara din subteranul Ținutului Secuiesc: istoria minei de sare din Praid, activități pentru turiști și informații despre bilete pentru Salina Praid

15 noiembrie 2024

Vacanța în Transilvania îți oferă ocazia de a explora castele încântătoare, tradiții vibrante și patrimoniul bogat al acestei regiuni unice, toate pe fundalul unor peisaje spectaculoase.

Un astfel de loc unic în România se află la 10 kilometri de stațiunea Sovata; este vorba despre Salina Praid, ce se află în județul Mureș. Este una dintre cele mai mari mine de sare din Europa și o adevărată comoară a Transilvaniei. Totodată, este o exploatare minieră ce asigură numeroase locuri de muncă pentru comunitățile din apropiere.

Citește în continuare pentru a afla istoria salinei, ce facilități oferă vizitatorilor stațiunea Praid, particularitățile minei de sare, precum și informații punctuale despre bilete pentru Salina Praid, dar și alte aspecte utile despre acest loc unic în România.

Salina Praid – un obiectiv de neratat în Transilvania

Salina Praid

Ce este impresionant în legătură cu acest loc este adâncimea Salinei Praid, de până la 2700 metri, dar și faptul că rezervele de sare ce se găsesc aici asigură necesarul pentru încă 500 de ani. Din punct de vedere geologic, este interesant de știut că sarea din Transilvania datează de aproximativ 22 de milioane de ani.

Din informațiile prezentate pe site-ul oficial al Salinei Praid, aflăm că mina este vizitată preponderent în sezonul estival, când aproximativ 3000 de turiști coboară zilnic în salină. Pe lângă faptul că este un obiectiv de interes geologic, vizitele la salină au rol de tratament pentru numeroase afecțiuni respiratorii și nu numai.

Pentru cei ce plănuiesc o vacanță în Praid, pe lângă principalul obiectiv, Salina, turiștii pot lua parte la diferite activități organizate în comună, pot încerca băile sărate fierbinți sau se pot încumeta în drumeții pe meleaguri transilvănene.   

🏰 Plimbările prin satele transilvănene îți oferă ocazia să descoperi patrimoniul cultural bogat care definește această regiune încântătoare, precum și cadre naturale splendide. Evadează în peisajul uimitor din Cheile Turzii, o altă bijuterie ascunsă în inima Transilvaniei!

Turda

Cum ajungi la Salina Praid

Salina Praid

Din capitală vei avea de condus aproximativ 6 ore până la Sovata, distanța fiind de 340 km. Cel mai scurt drum spre Sovata trece prin Brașov, Sfântul Gheorghe și Miercurea-Ciuc.

Cei ce vin să viziteze salina sau sa se trateze se cazează adesea în stațiunea Sovata, aflată la 10 km distanță, sau la pensiunile din Praid.

Pentru a ajunge în salină, turiștii vor aștepta autobuzul special, care pleacă la fiecare 15 minute, după ce, în prealabil, au achiziționat bilete pentru Salina Praid. Aproximativ un kilometru jumătate vor parcurge turiștii cu autobuzul, printr-un tunel, până vor ajunge la intrarea în mina de sare.

De acolo, vor coborî aproximativ 300 de trepte, pentru a descoperi, la 120 de metri adâncime, un adevărat orășel amenajat în salină. În primă fază vor simți mirosul puternic de sare în aer, iar pe parcurs, vor descoperi facilitățile ce se regăsesc în Salina Praid din România. Despre aceste facilități, turiștii se pot informa de pe harta din Salina Praid, afișată chiar la intrare, înainte de a scana biletul pentru Salina Praid.

Descoperă natura în toată splendoarea ei și oferă-ți un moment de relaxare la Valea Verde Retreat, un loc magic, cuibărit în inima Transilvaniei, unde fiecare colț spune o poveste și fiecare moment este o aventură!

Când poți vizita mina de sare și cât costă biletul pentru Salina Praid

Programul de vizitare al Salinei Praid este următorul:

  • De luni pâna sâmbătă, între orele 8.00 – 12.45;
  • Duminica între orele 10.00 – 12.45.
    • Intrări în salină: 8.00, 9.00, 11.45, 12.45;
    • Ieșiri din salină: 12.00 ,13.00, 13.45.

Pentru tratamente, accesul în salină se desfășoară după următorul program:

  • De luni pâna sâmbătă:
    • Intrări în salină: 8.00, 9.00, 11.45, 12.45;
    • Ieșiri din salină: 12.00 ,13.00 , 13.45.

Prețuri bilete pentru Salina Praid

Prețul biletelor pentru Salina Praid diferă în funcție de scopul vizitei. Astfel, pentru vizita în salină, sunt valabile următoarele prețuri:

  • Bilet pentru Salina Praid adulți: 50 lei;
  • Bilet pentru Salina Praid elevi și copii: 35 lei;
  • Gratuit copiilor până la 3 ani.

Pentru tratament, prețurile biletelor pentru Salina Praid sunt următoarele:

  • Bilet pentru Salina Praid adulți: 40 lei/abonament pentru 5 zile;
  • Bilet pentru Salina Praid copii: 28 lei/abonament pentru 5 zile;
  • Gratuit copiilor până la 3 ani.

Activități în salina din stațiunea Praid și în împrejurimi

Activități în salina

Ținutul Sării include câteva zone de o frumusețe rară și de o mare importanță geologică. Una din acestea este canionul Pârâului Corund, cu pereți de sare și vegetație halofilă. Această zonă de aproximativ 60 ha a fost declarată rezervație naturală.

O alta remarcabilă comoară geologică este stânca de aragonit, numită Dealul Melcilor, situată în colțul sudic al bazinului Praidului, în vecinătatea drumului național ce duce spre Corund.

Alte obiective ce merită vizitate în împrejurimi sunt:

  • Cetatea „Rapsonné”, la km 4 spre pasul Bucin;
  • Lacul Ursu din Sovata;
  • Piatra găurită de lângă Corund;
  • Izvoarele sarate și cele minerale din zonă.

Excursia în Ținutul Sării îți va oferi ocazia de a experimenta farmecul autentic al zonei, de a te bucura de ospitalitatea comunității și de bucătăria tradițională.

📸 Indiferent că ești în căutarea unor escapade în natură, a unei istorii captivante sau a familiarizării cu mediul multicultural, Transilvania are ceva pentru fiecare. Profită de șansa de a explora această bijuterie ascunsă a Europei și de a crea amintiri de neuitat in inima Transilvaniei.

Activități în salină

Salina Praid oferă o experiență captivantă și educativă celor ce se încumetă să coboare cei 120 de metri. Chiar și simpla explorare a tunelurilor subterane sau admirarea cristalelor de sare sunt activități pe care le vei găsi fascinante.

Zona destinată turiștilor se întinde pe 1300 de metri și include facilități variate, precum:

  • baze de tratament;
  • cafenele,
  • biliard;
  • bibliotecă;
  • locuri de picnic;
  • cramă;
  • muzeu;
  • capelă.

Capela amenajată în salină a fost construită în anul 1993, iar în zilele de miercuri, joi și vineri,  turiștii pot participa și la slujbe.

De asemenea, în salină există Muzeul minei de sare, precum și o galerie a vinurilor, unde turiștii se pot delecta degustând câteva vinuri și alte băuturi.

Totodată, dacă ești în căutare de ceva distracție, în salină este amenajat un parc de aventură, singura facilitate de acest tip amenajată într-o salină naturală. Acolo, turiștii pot încerca diferite trasee care le vor testa abilitățile fizice, în funcție de vârstă.

De asemenea, există spații de joacă pline cu sare, în loc de nisip, pentru copiii mici, terenuri de joacă dotate cu tobogane, leagăne, mese de ping-pong, fotolii cu masaj de relaxare, jocuri electronice, planetarium, cinema 3D, farmacie cu produse naturiste, loc de joacă creativ pentru copii, magazine cu suveniruri, astfel încât turiștii să se bucure din plin de vizita la salină.

Îmbrățișează magia Transilvaniei și creează amintiri de neuitat la Valea Verde. Vizitează site-ul pentru a-ți rezerva sejurul și pentru a descoperi ofertele exclusive care te așteaptă!

Cât este recomandat să stai în salină

Salina Praid

Durata recomandată a vizitei în Salina Praid variază în funcție de preferințele individuale ale vizitatorilor, precum și de interesul pentru explorare.

Cu toate acestea, o vizită de aproximativ două ore îți va permite să explorezi majoritatea facilităților salinei.

De asemenea, vizita la salină poate avea loc în context terapeutic. Efectele aerului puternic ionizat din salină sunt binecunoscute, iar sub îndrumarea medicului, cei ce vizitează salina pot beneficia de avantajele inhalării acestuia. În cazul astmului, aerul salin stimulează secreția bronșică și ajută la eliminarea acesteia, iar reducerea inflamațiilor are un efect benefic și asupra tusei.

Pentru a beneficia din plin de efectele aerului salin, sunt recomandate mai multe ședințe.

Durata unei cure la salină este recomandată în funcție de afecțiune: pentru persoanele care suferă de astm sunt indicate cure de cel puțin 24 de zile, iar pentru alte afecțiuni respiratorii, tratamentul recomandat este de minimum 10 zile și include vizite de până la 60 de minute pe zi în salină.

Pentru ca experiența în Salina Praid să fie una plăcută, este bine să ții cont de câteva aspecte suplimentare.

În primul rând, îmbracă-te corespunzător. Temperatura în salina Praid este mai scăzută decât afară, în sezonul estival. De aceea, este bine să ai la tine un hanorac în plus.

De asemenea, optează și pentru încălțăminte confortabilă, deoarece tunelurile pot fi alunecoase și pot exista suprafețe accidentate, așa că este important să porți încălțăminte adecvată.

Ar fi bine să ai o rezervă de apă potabilă la tine, pentru situațiile în care ai nevoie de hidratare. Există restaurant și alte puncte de comercializare în salină, însă, pentru a evita aglomerația, este bine să ai suficientă apă la tine.

Ținând cont de aceste recomandări, te vei putea bucura din plin de frumusețea Salinei Praid, iar vizita va fi una memorabilă.

Salina Praid – istorie și particularități

Stațiunea Praid face parte din „Ținutul Sării”, denumire ce datează din 1659, când a fost utilizată pentru a desemna localitățile: Sovata, Ilieși, Praid, cele doua Ocne, de Sus și de Jos, Sărățeni, Atia, Siclod, Solocma și Corund.

Prima atestare scrisă, în care se face referire la exploatarea sării din Salina Praid, este scrisoarea de privilegii acordate cavalerilor germani, de către regele Andrei al II-lea, în anul 1222. Scrisoarea oferă cavalerilor dreptul de a transporta pe râurile Mureș și Olt diferite mărfuri, printre care și sare.

În anul 1463, regele Matei Corvin a întărit privilegiul secuilor cu privire la exploatarea și comercializarea sarii, însă, ceva mai târziu, regele Ioan Sigismund al II-lea a hotărât că sarea din Praid va fi dată în folosul camerei regale.

Dreptul liber la sare a fost restituit pe perioada luptelor conduse de Rákóczi Ferenc al II-lea.

Prima ocnă destinată mineritului de sare în Praid datează din 1762, când a fost deschisă mina Iosif. Pe atunci, sarea era transportată în piei de bivoli, iar pentru a fi adusă la suprafață, era utilizată un fel de căruță trasă de cai.

În anul 1787, Salina din Praid trece în proprietatea visteriei de la Viena, iar în 1864 se deschide Mina Paralela. În 1989 se deschide galeria Elisabeta, în partea nord-estică a masivului de sare.

Primele teste în vederea amenajării unei zone destinate turismului curativ în salină au loc în 1960, iar 20 de ani mai târziu, salina este deschisă pentru vizitatori. 

Așadar, Salina Praid este o destinație fascinantă, pe care merită să o explorezi în detaliu. Indiferent dacă te pasionează istoria locului, particularitățile geologice sau pur și simplu îți place să te bucuri de frumusețile naturii, biletul pentru Salina Praid îți oferă acces în cadrul unui loc ce te va încânta și îți va oferi o experiență memorabilă.

Sursa foto: shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, valea verde – facebook, shutterstock, valea verde – facebook, shutterstock.

Povestile Valea Verde » Comoara din subteranul Ținutului Secuiesc: istoria minei de sare din Praid, activități pentru turiști și informații despre bilete pentru Salina Praid