Cund, locul în care Valea Verde își primește oaspeţii, este situat între Sighișoara (30 km) și Tîrgu Mureș (43 km) și la jumătatea distanţei dintre Brașov și Cluj Napoca. Dacă am spune că Valea Verde se află în inima Transilvaniei am avea o marjă de eroare de doar câţiva kilometri.
În articolul trecut vă povesteam despre pasiunea noastră pentru trufe și, mai ales, pentru preparatele din trufe. Am putea spune chiar că servim trufe dimineaţă, la prânz și seara, iar în timpul liber mergem să căutăm trufe alături de câinii noștri profesioniști (deja) și de oaspeţii noștri. Dar ce putem vizita în apropiere când nu suntem ocupaţi cu trufele?
Viscri
Inclus în Patrimoniul UNESCO, satul Viscri (situat pe drumul dintre Rupea, Sighișoara și Mediaș) a ajuns celebru din momentul în care Prinţul Charles a ales să-și cumpere o casă aici. Iar din acel moment, moștenitorul tronului Regatului Unit a devenit un ambasador al mediului rural transilvănean.
Locul poartă urmele sașilor care s-au stabilit aici din secolul XIII și care au dat și numele satului (Biserica Albă Săsească sau Weiskirich). Principala atracţie din Viscri este Biserica Evanghelică fortificată, construită de sași în secolul XIII, înscrisă în Patrimoniul UNESCO în 1999. Biserica este înconjurată de zidul de apărare, două turnuri (unul poate fi accesat de către turiști) și două bastioane. În curtea bisericii este deschis un muzeu cu obiecte populare din zonă, cu articole puse la vânzare.
O plimbare prin Viscri îţi va aduce aminte de vacanţele la bunici, când joaca și relaxarea erau singurele griji. Oamenii din sat te vor invita să le vizitezi gospodăria, să încerci produsele tradiţionale preparate chiar de ei, să te bucuri de un prânz copios sau să alegi un cadou frumos pentru cei dragi (poţi cumpăra articole vestimentare împletite sau obiecte de decoraţiuni sau vesele concepute chiar de ei).
Saschiz
Micul sat Saschiz, care în urmă cu 5-6 secole în urmă a rivalizat cu Sighișoara, este pregătit să te uimească și să te facă să te întrebi în ce ţară ești. Biserica evanghelică, ridicată în locul unui locaș romanic, este atracţia principală. Cu o istorie de peste 500 de ani (construcţia ei a început în 1493), biserica fortificată îţi va atrage atenţia cu ţigla smălţuită și colorată, care acoperă turnul adăugat construicţiei iniţiale, după modelul Turnului cu Ceas din Cetatea Sighișoara. Biserica este înscrisă în Patrimoniul UNESCO.
Al doilea obiectiv turistic de care localnicii sunt foarte mândri este Cetatea ţărănească Saschiz. Cetatea a fost construită în secolul al XIV-lea, cu scop de apărare a gospodăriilor din sat. Istoricii spun că actualele ziduri au fost ridicate pe ruinele unei foste fortificaţii romane, care avea rol de protecţie pe drumul Rupea – Sighișoara. Turnurile cetăţii au primit un nume care să ilustreze utilitatea lor: Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Porţii, Turnul Școalei, Turnul Muniţiei și Turnul de Pază.
Saschiz te invită, după vizita celor două obiective turistice principale, să pornești și către Cetatea Uriașilor (Huhnenburg). Urmele cetăţii sunt situate la 4 km de Saschiz, într-o zonă cunoscută sub numele de Volsoc. Istoricii spun că cetatea a fost construită în jurul anilor 2500 – 1800 î.Hr. Iar legenda spune că în cetate au locuit uriași care se distrau aruncând cu pietre în căruţele care circulau în jurul zidurilor cetăţii. Pietrele fiind folosite ulterior de către săteni pentru pavarea străzilor.
Biertan
Biserica fortificată din Biertan este o bijuterie arhitecturală, înclusă în Patrimoniul UNESCO pe care este musai să o vizitaţi de câte ori veniţi în Transilvania.
Impresionanta construcţie datează din secolul XV și îmbină stilul gotic cu cel renascentist. Ușa sacristiei și-a câștigat faima internaţională datorită sistemului de închidere, cu 19 încuietori. Sistemul a fost premiat în 1900, la Expoziţia Mondială de la Paris.
Fortificaţiile din jurul bisericii, considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate ţărănească, au trei rânduri de ziduri, 6 turnuri (Turnul Mausoleu, Turnul catolicilor, Turnul Slăninilor, Turnul de Poartă, Turnul Închisorii și Turnul ţesătorilor) și 3 bastioane construite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea.
Și Cetatea Biertan este supusă legendelor. Se spune că în bastionul estic se afla „carcera”, unde erau închiși, timp de două săptămâni, cuplurile (soţ și soţie) care se certau și intenţionau să divorţeze. În camera de mici dimensiuni, având o masă mică și un singur pat, comunitatea sașilor le punea la dispoziţie o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Așadar, în acele circumstanţe, doar o singură pereche a rămas neclintită în hotărârea iniţială de a divorţa, toate celelalte cupluri ieșind de acolo împăcate, fără a se mai apela la justiţie.
Acestea sunt doar 3 dintre bijuteriile coroanei transilvănene pe care te invităm să le vizitezi. Iar la final de zi te așteptăm cu un pahar de vin local și o porţie de risotto cu trufe, bineînţeles!