Prima excursie în natură alături de copii poate fi provocatoare pentru părinți, dar pentru copii va fi, cu siguranță, o zi plină cu aventuri. În acest articol, veți găsi o serie de sfaturi pentru organizarea primei drumeții alături de copii.
Cu o pregătire adecvată, întreaga familie se va bucura de o drumeție reușită, pe dealurile Transilvaniei, la Valea Verde Retreat.
De ce sunt importante drumețiile pentru cei mici?
Drumețiile în Transilvania sunt o ocazie minunată de a petrece timp de calitate împreună și de a-i învața pe copii despre natură și viața sălbatică, asigurându-te în același timp că fac multă mișcare.
Copiii pot urmări și identifica păsări, pot culege plante pe care le pot prezenta la școală, pot găsi flori, copaci pe care le-au studiat la școală, pot observa diferența dintre formele de relief. În plus, este o ocazie bună să le povestești despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le ia pe perioada drumeției, să își exerseze tehnicile de orientare și să urmărească drumul pe hartă.
Sfaturi pentru prima drumeție alături de copii
Alege un traseu ușor
Cel puțin pentru primele câteva drumeții, alege un traseu care să nu fie prea lung sau prea obositor – nu uita că, pentru copii, drumeția este o experiență nouă. Alegerea unui traseu care are anumite caracteristici – fie că este vorba de un lac, un pârâu, o cascadă sau altceva – îi va ține ocupați pe copii și le va oferi un obiectiv de atins. Și nu uita, este vorba despre călătorie, nu despre destinație. Dacă cei mici vor fi mai interesați să se pună în patru labe și să exploreze sub tufișuri, atunci aceasta este experiența de azi – va exista întotdeauna o dată viitoare.
O sesiune de vânătoare de trufe poate fi o idee bună pentru o activitate de familie. Pentru grupuri de unu până la paisprezece oaspeţi, oferim vânătoare ghidată în pădurea dintre Cund și Dumbraveni. Pădurile frumoase din Transilvania găzduiesc o mare varietate de animale sălbatice și produse delicioase.
Asigură-te că sunt bine hidrați și că au suficiente gustări
Ziua perfectă poate deveni o amintire urătă dacă cele mai elementare nevoi ale copilului tău nu sunt satisfăcute. Copiii pur și simplu nu sunt la fel de rezistenți ca adulții – chiar și copiii care nu par să se plângă niciodată. Totuși, atunci când sunt hidratați și sătui, au hainele uscat, copiii posedă superputeri de exploratori.
Pregătește-te pentru orice
Acest lucru este valabil pentru orice drumeție, indiferent dacă este implicat sau nu un copil. Întotdeauna asigură-te că ai împachetat cele 10 lucruri esențiale. Proviziile suplimentare pentru copii sunt: șervețele umede sau uscate, balsam de buze, binoclu, lupă, ghiduri de teren (pentru a le arăta copiilor plante, animale etc.), hartă cu traseul, aparat foto și fluiere de siguranță pentru fiecare copil (și învățați-i la ce folosesc și când să le folosească).
Alege momentul perfect al zilei
Pentru o drumeție în Transilvania alături de copii, este important să vă sincronizați bine. Copiii pot obosi repede, de aceea, credem că dimineața devreme, imediat după micul dejun sau după masă, după ce au dormit la prânz sunt cele mai bune momente ale zilei pe care le puteți dedica drumeției. Atunci, copiii vor avea mai multă energie și se vor bucura din plin de experiență.
Înainte de a pleca în drumeție, asigură-te că ai verificat prognoza meteo. Condițiile nefavorabile pot face ca lucrurile să devină inconfortabile, înfricoșătoare sau chiar periculoase pentru copii, așa că îmbracă-te în acord cu vremea și fii pregătit să te întorci acasă dacă cerul devine întunecat și furtunos. De aceea, este important să nu vă îndepărați prea mult de cazare sau de mașină.
Alege hainele potrivite pentru drumeție
Dacă obișnuiești să mergi în drumeții, știi deja regula de aur: îmbracă-te în straturi. Mai ales pentru cei mici, este important să ai la tine haine de schimb. Ia mereu cu tine și haine de ploaie. Acestea sunt o opțiune bună și pentru protecția împotriva vântului. Nu uita de pălării și mănuși pentru toată lumea – chiar și în timpul verii, diminețile pot fi răcoroase. Asigură-te că micii participanți la drumeție au încălțăminte adecvată pentru traseul ales, în funcție de teren, aceasta poate varia de la sandale la ghete de drumeție. În plus, pune în mașină un schimb de haine pentru fiecare copil pentru întoarcerea de pe traseu – sunt șanse ca cei mici să fie uzi sau plini de noroi la retur!
Nu uitați să vă distrați!
Cheia succesului unei drumeții este de a menține copiii motivați și de a se distra – așa că de ce să nu le combinăm pe amândouă? Creați jocuri pe care le puteți juca împreună cu copiii pe traseu. Puneți-i să caute semne ale vieții sălbatice (urme de pași, găuri de păsări în copaci, blănuri) sau să numere speciile de flori sălbatice.
La Valea Verde, în Cund, Transilvania, primăvara veţi avea narcise și orhidee sălbatice drept companie, vara turlele vor orbita pe cerul albastru, în toamnă puteţi merge la vânătoare de trufe, iar iarna dealurile și munţii acoperiţi de zăpadă sunt perfecti pentru aventură. Împrejurimile, pe aproximativ 100 km de sat, sunt, de asemenea, bogate în frumuseţe naturală și atracţii culturale (orașe fortificate, muzee populare etc.).
Vă așteptăm la Valea Verde Retreat, în inima Transilvaniei, pentru primele drumeții alături de cei mici.