10 obiective turistice de vizitat în Țara Făgărașului

2 iulie 2024

Țara Făgărașului se mândrește cu doi străjeri semeţi, ce-i marchează hotarele: vârfurile Moldoveanu și Negoiu – cele mai înalte din România și un traseu de o frumuseţe unică, ce se șerpuiește spre nori – Transfăgărășanul.

Însă acest ţinut are de oferit, pe lângă aceste obiective reprezentative, multe alte frumuseţi ale naturii și zone de agrement, pe care te invităm să le descoperim în cele ce urmează.

Munţii Făgărașului fotografiaţi de la distanţă la sfârșit de vară

Țara Făgărașului – localizare pe hartă

Țara Făgărașului înseamnă zona de sud a Transilvaniei, între judeţele Brașov și Sibiu. Munţii Făgăraș, Platoul Târnavelor și râul Olt punctează hotarele acestui ţinut pitoresc ce completează frumuseţile Transilvaniei.

Vei găsi aici trasee montane, cetăţi istorice, biserici, tradiţii bine conservate, precum și opţiuni de petrecere a timpului liber și de relaxare, înconjurat de natură.

Culmi împădurite din Munţii Făgărașului

Depresiunea Făgărașului, cum este cunoscut acest ţinut ca reper geografic, a fost adesea descrisă drept un cadru natural spectaculos, în trepte, înconjurat de Alpii Transilvaniei – Munţii Făgăraș. Aceștia fac parte din Carpaţii Meridionali ai României și se întind pe o suprafaţă de aproximativ 70 km lungime și 40 km în lăţime.

În cazul în care plănuiești o vacanţă în Țara Făgărașului și prin împrejurimi, optează pentru un sejur autentic și alege o cazare de vis in inima Transilvaniei.

Obiective turistice de vizitat

Peisajele încântătoare și spiritul autentic al locului te fac să te îndrăgostești iremediabil de acest ţinut istoric din Transilvania. Citește în continuare, pentru a afla ce obiective turistice poţi vizita în Țara Făgărașului.

Zidurile Cetăţii Făgărașului oglindindu-se în apă

Cetatea Făgăraș

Municipiul Făgăraș, înconjurat de Munţii Făgărașului, Munţii Perișanilor și râul Olt găzduiește unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Țara Făgărașului – Cetatea Făgăraș.

Orașul Făgăraș se află la o distanţă de 66 km de Brașov,  76 km de Sibiu și … de București, iar dacă ajungi aici nu ai cum să ratezi schimbarea gărzii la Cetatea Făgărașului.

Cetatea Făgărașului fotografiată de sus

Cetatea Făgăraș a fost construită între secolele XIV-XVII, fiind, la început, realizată din lemn și înconjurată de un canal de apă. Cetatea sau Castelul Făgăraș, cum mai este denumită, a fost atestată arheologic abia în secolul al XII-lea.

Pentru Mihai Viteazu, Cetatea Făgărașului a fost un loc de importanţă strategică, deoarece reprezenta punctul de adunare a oștii, în campaniile din anul 1600. Totodată, cetatea a servit și drept locuinţă pentru familia domnitorului.

Ulterior, cetatea a fost extinsă și transformată, în secolul al XVII-lea, într-o reședinţă elegantă. Odată cu aceste renovări, Cetatea Făgăraș cunoaște perioada sa de glorie, devenind capitala și locul de reședinţă al principilor Transilvaniei.

Frumuseţea locului a fost remarcată și de redactorii Hopper – site-ul de planificare a călătoriilor, care au inclus Cetatea Făgărașului pe locul al doilea în topul celor mai frumoase castele din lume.

Pentru a vizita cele 66 de camere ale cetăţii, este bine să îţi rezervi aproximativ 3 ore, pentru a te bucura de o incursiune așa cum se cuvine, în istoria Transilvaniei. Totodată, zidurile înconjurate de apă și băncuţele umbrite de sălcii ce împrejmuiesc cetatea îţi oferă un cadru natural excelent pentru o plimbare relaxantă.

Schimbarea Gărzii la Cetatea Făgăraș

Atmosfera medievală ce învăluie Cetatea Făgărașului este celebrată și astăzi, prin momentul de schimbare a gărzii la Cetatea Făgăraș.

Acest moment simbolic se desfășoară în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 11:00. Costumele străjerilor sunt realizate în baza schiţelor găsite în cetate și imită perfect costumaţia gărzilor ce păzeau cetatea în secolul XVII.

Cetatea este deschisă vizitatorilor de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00, iar în weekend, între 10.00 – 17.00. Preţul biletului este de 15 lei pentru adulţi și 7 lei pentru elevi, studenţi și pensionari.

Altarul și turla Mănăstirii din Șinca Veche

Mănăstirea de la Șinca Veche

Este principalul obiectiv turistic din Șinca Veche, localitate situată la poalele Munţilor Făgăraș, în judeţul Brașov. „Mănăstirea săpată în piatră” e un loc încărcat de credinţă, amplasat într-un cadru natural de o frumuseţe rară.

Legenda ce dăinuie în zonă spune că, la Templul Ursitelor, cum mai este cunoscut lăcașul de cult, dorinţele devin realitate, dacă sunt rostite de către oameni buni la suflet.

Se pare că mănăstirea datează din 1742 și a fost amenajată de călugării prigoniţi din Ardeal, în timpul persecuţiilor religioase.

Drumul către Mănăstirea săpată în piatră

Interiorul lăcașului este format din cinci încăperi, două altare și o turlă neobișnuită. Pe pereţii interiori este sculptată în piatră steaua lui David, iar pe un altul este desenat un chip de bărbat. Punctul de interes al lăcașului îl reprezintă tunelul săpat în tavan, prin care se poate vedea cerul. Acesta oferă un aer mistic micii biserici săpate în piatră.

Una dintre legendele ce dăinuie în jurul acestei mănăstiri ne spune că Templul Ursitelor este vechi de peste 7000 de ani, fiind construit de civilizaţii străvechi, fiind un loc încărcat energetic.

Turla Mănăstirii din Șinca Veche, prin care se vede cerul

Mănăstirea se află în Șinca Veche, la 45 de kilometri de Brașov și la 22 de kilometri de Făgăraș, 30 de kilometri nord de Zărnești. Poţi ajunge în Șinca Veche folosind mașina, pe DN 68; biserica se află la doi kilometri de sat, iar localnicii te pot îndruma, odată ajuns în localitate.

Lacul Bâlea și împrejurimile, într-o zi de vară

Lacul Bâlea

O altă atracţie turistică emblematică pentru Țara Făgărașului este Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din Munţii Făgărașului. Lacul Bâlea se află la o altitudine de 2040 m și are o suprafaţă de 46508 m2.

Pentru a-l vizita, turiștii au opţiunea de a urca pe Transfăgărăşan cu mașina, în timpul verii, sau cu telecabina, pe perioada în care Transfăgărășanul este închis.

Lacul glaciar Bâlea, din Munţii Făgărașului

Lacul a fost declarat monument al naturii și numeroși turiști aleg drumeţiile în zona Bâlea Lac, datorită peisajului spectaculos și traseelor de intensităţi variate, care îi atrag pe cei dornici de aventură și mișcare în aer liber.

Vacanţă perfectă include relaxare și mișcare, iar Transilvania este locul potrivit pentru a te bucura de toate acestea, într-un sejur autentic.

Muzeul Badea Cârţan

Povestea lui Badea Cârţan trezește admiraţie și curiozitate pentru oricine a auzit măcar în treacăt despre iniţiativele ţăranului român. Badea Cârţan a promovat independenţa românilor din Transilvania, a luptat în Războiul de Independenţă al României, în 1877, și a călătorit pe jos până la Roma.

Muzeul a fost înfiinţat în 1968 și se află în centrul satului Cârţișoara. Aici vei putea vizita casa lui Badea Cârţan și vei putea admira importante obiecte etnografice sau icoane pe sticlă, din secolele XVIII–XIX.

Lan plin de narcise înflorite

Poiana narciselor

Rezervatia „Poiana narciselor” se întinde pe o suprafaţă de 400 hectare și se află în localitatea Dumbrava Vadului. Vestea frumuseţii acestui loc a depășit graniţele ţării, fiind considerată una dintre cele mai frumoase rezervaţii de acest fel din Europa.

Zona de poveste se află în apropierea localităţii Șercaia, iar cea mai bună perioadă pentru a-ţi bucura privirea vizitând Poiana Narciselor este în lunile mai-iunie, când suavele narcise înfloresc. Dacă îţi dorești o excursie care să-ţi ofere ocazia de a admira un peisaj superb, dar și o excursie animată, cel mai bun moment pentru a vizita poiana este în preajma sărbătorii Sfinţilor Constantin și Elena, când autorităţile locale din Șercaia organizează „Festivalul narciselor”.

În Transilvania, ospitalitatea e la ea acasă, alături de bucatele tradiţionale și de peisajele care îţi relaxează mintea într-o clipă. Alege un cadru de poveste pentru vacanţă sau pentru evenimentele importante din viaţa ta și trăiește clipe memorabile.

Biserica ortodoxă din Voivodenii Mari

Dacă ai în mână o hartă a Făgărașului, merită să bifezi și cea mai veche biserică din Țara Făgărașului. Lăcașul datează din 1500, iar astăzi, poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului”.

Biserica a fost ridicată în secolul XV de către Aldea Bika, un boier al zonei, iar construcţia se distinge prin bolta gotică, specifica bisericilor transilvănene din secolul XV.

Castelul de Lut din Porumbacul de Sus

La întoarcerea pe Transfăgărășan, o scurtă deviere spre localitatea Porumbacul de Sus îţi rezervă un obiectiv turistic inedit: Castelul de lut din Valea Zânelor.

Istoria locului este prea puţin reprezentativă pentru acest obiectiv, însă popularitatea căpătată pe reţelele de socializare a făcut ca acest obiectiv să devină un „must see” pentru turiști.

Tiroliana din parcul de aventură

Aventura Parc din Drăguș

Dacă simţi că excursia ta nu poate fi completă fără un strop de adrenalină, atunci include pe lista obiectivelor o vizită la Aventura Parc din Drăguș. Parcul se află la 27 de km de Făgăraș și este unul dintre obiectivele turistice din Sâmbăta de Sus care îi va încânta pe cei mari și cei mici deopotrivă.

Pentru câteva ore bune, îţi poţi testa abilităţile și limitele, pe cele șapte trasee de dificultăţi diferite, abordând panoul de escaladă, tirul cu arcul sau o partidă de paintball. De asemenea, poţi opta pentru drumeţii în apropiere.

Traseu pentru adulţi, în parcul de aventură

Dacă vizita ta prin Țara Făgărașului este programată iarna, nu elimină din listă Aventură Parc din Drăguș, deoarece vei putea lua lecţii de schi și snowboarding.

Vâltorile din Lisa

Tradiţiile și meșteșugurile din Țara Făgărașului se menţin vii de sute de ani, iar în acest sens, complexul de instalaţii tradiţionale de prelucrare a lânii „La Vâltori” din localitatea Lisa este o dovada de netăgăduit. Complexul este cel mai vechi de acest gen din România, fiind înfiinţat în 1850.

Odată ajuns, vei avea ocazia să afli mai multe despre meșteșugul prelucrării lânii și al confecţionării covoarelor și ţesăturilor, cu ajutorul unor instalaţii speciale: războaie de ţesut, mașini de dărăcit, cilindri de netezire și altele asemenea.

Mănăstirea din Cincu fotografiată de la distanţă

Biserica fortificată din Cincu

Biserica fortificată din localitatea Cincu este un alt obiectiv ce merită bifat în ţinutul Transilvaniei, fiind foarte bine conservat, în rândul bisericilor fortificate.

Localitatea Cincu se află în partea central-nordică a Țării Făgărașului și poţi ajunge aici din Brașov, pe DN1, spre Agnita. Treci Oltul, iar al doilea sat este Cincu. Biserica poate fi vizitată și poţi urca în turlă, de unde vei putea admira împrejurimile.

Zidurile și acoperișul Mănăstirii din Cincu, în contrast cu albastrul cerului

Așezarea a fost construită de către coloniștii germani și atestată documentar pentru prima dată în 1474. Câteva secole mai târziu, ea a fost renovată în stil gotic. Printr-un document oficial, Matei Corvin se angajează să acorde unele privilegii celor ce apărau cetatea.

Munţii Făgărașului fotografiaţi la lăsarea serii

Istoria Țării Făgărașului pe scurt

Istoria Țării Făgărașului a fost marcată de evenimente legate de poziţia sa strategică, la graniţă. Țara Făgărașului a fost considerată puntea de legătură între Transilvania și Țara Românească.

În 1222, ţinutul cunoscut sub numele de Terra Siculorum a fost atestat pentru prima dată, iar ulterior, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, a fost denumit Țara Făgărașului.

Pe lângă populaţia băștinașă, comunităţi de cumani și pecenegi au poposit aici, lăsându-și amprenta asupra denumirilor unor localităţi,  precum și asupra unor edificii.

În secolul XIV, Țara Făgărașului a devenit parte a Țării Românești, iar în secolul XVI, este împărţită în două pertinente conduse de comiţi, aleși din rândul boierilor.

Zidurile Cetăţii Făgărașului

Spre sfarsitul secolului XVI, devine domeniu regal, principii transilvăneni obișnuind să o ofere drept dotă principeselor. Astfel, Țara Făgărașului a fost acordată principeselor Maria Cristierna, Ecaterina de Brandenburg, Suzana Lórántfi și Ana Bornemissza.

În concluzie, Țara Făgărașului este ţinutul perfect pentru a începe incursiunea în Transilvania. Această regiune splendidă a României abundă în istorie și frumuseţi naturale pentru care merită să începi să-ţi faci planuri de vacanţă.

Surse foto:

shutterstock.com, Shutterstock.com, shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com

Povestile Valea Verde » 10 obiective turistice de vizitat în Țara Făgărașului